Polderfotografie

Ik schrijf regelmatig stukjes over wat ik beleef met mijn fotografie avonturen, maar in deze blog wil ik wat dieper op de technieken ingaan waardoor een saaie polder een enorm sfeervolle omgeving wordt en je dit kan overbrengen door middel van een foto.  Iedereen die een beetje serieus fotografeert weet wat er bedoeld wordt met de term gouden uur en ochtendnevel. Wat zijn de momenten waarop je dit soort momenten het beste kan vastleggen? En wat zijn de onderwerpen die je kan gebruiken om een sterke foto te krijgen? 

Afgelopen zondagochtend was het weer zover, een magische ochtend in de polder die vaker voorkomt dan je denkt. Je moet er alleen wel wat voor over hebben. 

 

Polderlandschappen zijn niets meer en niets minder dan groene velden gescheiden van elkaar door kleine slootjes met af en toe een hek. Een inspiratieloos vlak landschap waar je midden op de dag, buiten de aanwezige dieren, niet wilt fotograferen, zeker geen landschapsfotografie. Aangezien de weilanden door slootjes worden gescheiden is de omgeving altijd waterrijk. Het grote voordeel hiervan is dat na warme dagen het water in de slootjes in de nacht gaat verdampen. Dit zorgt voor een mooie deken van nevel in de ochtenden mits de atmosfeer rustig is, dus als er weinig tot zeer weinig wind is. Juist dit zijn de ochtenden waarbij mijn wekker in de zomermaanden gerust om 3 uur 's nachts afgaat. Juist voor zonsopgang zitten we op het koelste moment van de nacht/dag. 

Zorg ervoor dat je dan ruim op tijd voordat de zon opkomt in het veld staat. Je hebt dan alle tijd om een sterk onderwerp uit te zoeken in het kale landschap. Als je dan aankomt op je locatie dan sta ik meestal eerst 5 minuten te genieten van het magische landschap wat zich voor mijn ogen aan het ontvouwen is. De nevel wordt telkens dikker en komt telkens hoger tot een meter of 2 boven de grond. 

meer lezen 1 Berichten

Een carrière opbouwen

Deze blog schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring als hulp voor fanatieke amateurfotografen die graag een stap verder willen komen met hun fotografie. Sinds 2014 ben ik fanatiek bezig met het uitoefenen van mijn passie. In de beginjaren was mijn blik vooral gericht op andere fotografen die ik als voorbeeld stelde voor mezelf. Hoe lukte hun het om altijd maar de mooiste foto’s te maken en te publiceren? Waarom lukte mij dat niet? 

 

Na het volgen van een workshop begonnen mijn ogen open te gaan. Waarom keek ik naar andere fotografen? Wat was het wat mij aansprak in hun foto’s? Waarom wilde ik dat zelf ook? Het werd me al snel duidelijk dat er meerdere factoren bij kwamen kijken.

 

Een van de meest belangrijke factoren die je nodig hebt als landschapsfotograaf is de kennis van het weer en het leren lezen van weerkaarten. Nu zal ik daar niet teveel over uitweiden, er zijn al genoeg goede artikelen geschreven welke rol dit speelt in het bepalen van de locatie en de keuze om wel of niet er op uit te gaan. 

 

Wat voor mij bepalend is geweest is de ervaring die je opdoet in het veld. Simpel gezegd, de uren maken met fotograferen om te “snappen” wat een foto mooi en goed maakt. Waarom werken bepaalde locaties niet? Natuurlijk is het tegenwoordig zo dat er veel gefotografeerd wordt op vaak dezelfde locaties. Het is prima om te kijken naar andere fotografen om inspiratie op te doen. De grootste valkuil is om ervoor te zorgen dat je niet gaat kopiëren maar je eigen “ding” gaat doen.

 

Dit leer je door bewust met je fotografie bezig te zijn. Het totale plaatje moet voor jezelf gaan kloppen. Welke voorbereiding maak je om een locatie uit te zoeken met het licht waarvan jij denkt dat het het mooist is. Hoe ga je op zoek naar nieuwe locaties? Welke tijd kan en wil je daarin investeren? Het is niet alleen maar investeren in materiaal, maar wat belangrijker is om te investeren in je locatie database en het kunnen “lezen” van de omstandigheden die je nodig hebt om tot de ultieme foto te komen. 

 

Zodra je dit onder de knie gaat krijgen moet je ook gaan nadenken om jezelf te gaan promoten. Voor mij is dat misschien wel het moeilijkste geweest. Je gaat je eigen website maken, je maakt gebruik van social media als Instagram en Facebook en tal van andere platformen om je foto’s te laten zien. Wees hierbij kritisch. Laat alleen je mooiste werk zien. Alleen dan val je op in de grote massa.

 

meer lezen 2 Berichten

Winter

Nederland heeft de afgelopen weken een heuse winterinval gekend. Het begon op zaterdagochtend 24 februari toen Wijdenes als locatie op de agenda stond. Die ochtend was het rond het vriespunt en waaide er een stevige oostenwind over het IJsselmeer. Ik heb zelden op een locatie gestaan waar het water op de rotsen stuk sloeg en de spray direct bevroor. Het was ook bijna onmogelijk om thuis te komen met een acceptabele foto door de spray die continue de filters lastig viel en de lens. Op dat moment kon ik niets anders doen dan de ISO waarde opschroeven en uit de hand te gaan fotograferen. Wat ik niet kon vermoeden, is dat dit het begin was van een week waarin fotograferend Nederland zich zou gaan gedragen als opgeschoten pubers op hun eerste stapavond ;).

Na die zaterdagochtend heeft het hele verdere weekend in het teken gestaan van het fotograferen aan de kant van het IJsselmeer. Juist de westkant viel deze keer in de prijzen met de harde oostenwind. Alle steigertjes, alle rietpollen en alle stenen die langs de kustlijn liggen, staan of groeien veranderden in dat weekend in ware ijskunst objecten. De spray bedekt alles in een centimeters dikke ijslaag. De gevoelstemperaturen gingen gedurende de week naar beneden naar een temperatuur van -15 tot -20 graden. Daarnaast waren de dauwpunten ongelooflijk laag waardoor de ijsaangroei snel toenam. 

meer lezen 1 Berichten

Wat heb jij over voor comfort?

Wat heb jij over voor comfort?

 

De afgelopen weken is het in de ochtenduren behoorlijk fris geweest. Sommige dagen hadden moeite om boven nul uit te komen. Een van die ochtenden was een memorabele ochtend aan het IJsselmeer, waarbij ik in mijn waadpak 1 ½ uur in het ijskoude water heb gestaan. Deze ochtend zal ik niet snel vergeten. Niet alleen omdat de omstandigheden geweldig waren, maar ook omdat ik een uur nadat ik het water uit was nog steeds last van kouden voeten had. 

 

Ik plaats mijn foto’s o.a. op Facebook waarbij ik een opmerking kreeg dat koude voeten niet nodig zijn. Normaal gesproken ga ik daar niet verder op in, echter deze keer wilde ik daar graag wat meer van weten. 

Zo is het gekomen dat ik nu een paar weken lang verwarmde sokken aan het testen ben die ik heb mogen ontvangen van www.verwarmdehandschoenen.nl

Ondanks dat ik de sokken gekregen heb, heb ik wel aangegeven dat ik een eerlijke review ga schrijven. Natuurlijk besef ik me dat ik daarin de schijn tegen heb, maar waar ik altijd naar streef is objectiviteit en eerlijkheid. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar kwaliteit in de materialen die ik gebruik voor het fotograferen en in de foto’s die ik maak.

Waarom deze test?

Zoals sommigen van jullie weten ben ik rug patiënt. Hierdoor ben ik wat verkrampter geworden, en dit wordt versterkt door kou. Als ik ergens moeite mee heb is het koude voeten. Ik weet niet of ik daar alleen in ben, maar als ik koude voeten heb dan wordt de rest van mijn lichaam niet meer warm, met alle pijntjes die er bij horen in mijn geval. De grootste test voor mij was dus of ik warm zou blijven als ik een paar uur in de kou aan het fotograferen ben.

Wat voor sokken zijn het?

De sokken zijn van het merk Lenz (Oostenrijks merk) en worden in een mooie verpakking geleverd. De set bestaat uit sokken (een gemarkeerde linker en rechtersok), een oplader, een waszakje en 2 bluetooth batterijen. Daarnaast wordt er een instructie meegeleverd hoe de sokken gebruikt moeten worden.

De sokken komen tot de knie en hebben een erg goede pasvorm. Je zou ze kunnen vergelijken met ski sokken, echter ze zijn wat dunner. De sokken voelen aan alsof ze gemaakt zijn om voor jaren intensief gebruikt te kunnen worden. 

De sokken bestaan uit het volgende materiaal:

  • 49 % polyester
  • 29 % nylon
  • 10 % polypropylene
  • 7 % merino wool
  • 5 % spandex

Wat daarnaast erg fijn is om te weten is dat de sokken gewoon in de wasmachine kunnen op 30c. Ze mogen niet de droger in.

De Batterijen:

De batterijen zijn in dit geval bluetooth lithium batterijen, de Lithium pack 1200 die aan de sok wordt bevestigd door middel van solide drukknoppen. De batterijen communiceren door middel van bluetooth en de gratis Lenz heat app (de volledige versie van de app kost € 4,99 in de Apple app store en Google play store). 

Het is dus een ongekende luxe dat als je de sokken draagt je alleen maar de mobiele telefoon erbij hoeft te pakken en de app te openen om de temperatuur van de sokken te regelen.

Mocht je niet de voordelen van de app willen gebruiken dan kan je via een knop op de batterij in 3 stappen regelen.

Wat kosten de sokken inclusief oplader en batterijen?

Om een lang verhaal kort te maken, voor de complete set betaal je € 219,=. De review zal ook ingaan op de vraag of ik zelf dit bedrag over zou hebben voor de sokken. Iedereen zal voor zichzelf de keuze maken of dit te duur is of dat het het waard is.  

 

 

De Test.

Voordat ik de sokken ben gaan gebruiken moest ik er eerst voor zorgen dat de batterijen zouden gaan communiceren met de app op mijn telefoon. Aangezien ik absoluut geen technisch wonder ben is dit voor mij altijd een spannend moment. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, de bluetooth verbinding op je telefoon aangezet hebt en de aan knop van de batterijen 10 seconden ingedrukt hebt zoekt de app eigenlijk automatisch al verbinding met de batterijen. Missie 1 geslaagd!

De eerste keer dat ik op stap ging met de sokken aan was het 1 graad, waaide het flink en mocht ik een workshop verzorgen gedurende 4 uur. 

Voor degenen die weleens een workshop hebben verzorgd of gevolgd hebben, op zo een ochtend loop je geen enorme afstanden maar ben je vrij statisch bezig. Je staat voor langere tijd op dezelfde plek. Ik kan je vertellen dat het niet de meest comfortabele omstandigheden zijn om lekker warm te blijven. 

De sokken gaan van stand 1 tot en met stand 9, waarbij stand 1 de minst warme stand is. Waar ik normaal gesproken thermo sokken draag, en na 1 uur de kou toch door mijn voeten trekt, was ik nu in de gelegenheid om de temperatuur op te schroeven. Gedurende die 4 uur, die volledig in de buitenlucht werd gehouden, heb ik geen last van koude voeten gekregen. Hierdoor heb ik ook geen last van mijn rug of schouders gekregen. De batterijen gaan op de hoogste stand ongeveer 4 uur mee, op de laagste stand ruim 12 uur. 

Het enige nadeel wat ik heb ervaren gedurende de afgelopen weken is dat de batterijen niet in 2 uur opgeladen zijn. Als de batterijen compleet leeg zijn, dan neemt het 5 tot 6 uur in beslag om deze volledig op te laden. Navraag bij de fabrikant leert dat dit een bewuste keuze is geweest. De batterij cellen die gebruikt worden zijn van dusdanig goede kwaliteit dat het niet de bedoeling is om deze sneller te laten “slijten”. Dit is een nadeel van snelladen. Door het normaal opladen van de batterijen blijft de levensduur langer goed, wat mijn inziens geen verkeerde keuze is met de investering die je doet. Ik ben zelf nog niet met lege batterijen komen te staan, maar mocht je daar bang voor zijn dan is het raadzaam om een extra set batterijen aan te schaffen. De levensduur van minimaal 4 uur haal je zeker op standje 9.

meer lezen 0 Berichten

Wat er in een maand kan gebeuren

De maand januari is een geweldige maand geweest. Ik ben nu 5 jaar serieus bezig met fotografie, maar de laatste 2 maanden ben ik echt gas aan het geven. Dit wordt geen blog waarbij ik mezelf op de borst ga slaan, maar een blog die hopelijk iedereen inspireert om nooit op te geven, altijd in jezelf te blijven geloven en open te staan voor alles. Je moet af en toe een stap durven te maken die niet in je comfortzone ligt en energie te blijven geven in dingen die je leuk vindt. 

 

Ik ben begonnen met het geven van individuele workshops. Inmiddels heb ik er een paar mogen geven op verschillende locaties. De reacties zijn enthousiast en er is niets fijner dan de opgedane kennis in fotografie in de praktijk over te kunnen brengen. Ik heb lang getwijfeld of ik wel de juiste persoon ben om workshops te gaan geven. Op een gegeven moment moet je de stap durven nemen nadat je meerdere keren gehoord hebt dat je met passie over fotografie kan vertellen. Ik heb bewust gekozen om te gaan voor individuele workshops. Er is geen afleiding van andere cursisten, de volledige aandacht gaat naar de persoon die wilt leren en je hebt de tijd om alle vragen te kunnen beantwoorden d.m.v. van praktijkvoorbeelden. Het is intensief, maar het resultaat is maximaal.

2 en een halve week geleden werd ik benaderd door een journalist van RTV NH met het verzoek of ik wilde meewerken aan een reportage over de Zaanse Schans. De Zaanse Schans heeft het afgelopen jaar 2.2 miljoen bezoekers getrokken en de insteek van de reportage was hoe ik als geboren en getogen Zaankanter en fotograaf kijk naar de Zaanse Schans. Het idee sprak me meteen aan en het enige verzoek wat ik had was of Marcel van Someren mee kon doen. Zoals de meeste inmiddels weten gaan Marcel en ik samen vaak op pad. Marcel is in mijn ogen de echte Zaanse Schans specialist, hij mocht dus niet ontbreken. 

Het is een leuke reportage geworden ondanks dat het weer niet meezat die ochtend. Dat is het enige nadeel van dit soort verzoeken, het moet vooruit gepland worden. Je kan dus niet 1 1/2 week van te voren wat het weer gaat doen. 

Hierbij de link naar de reportage. Veel kijkplezier.

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/218447/De-Zaanse-Schans-door-de-ogen-van-Zaankanters

 

0 Berichten

Tijd gaat snel als je het naar je zin hebt

De tijd staat niet stil, maar voor mijn gevoel is het de afgelopen 3 maanden wel erg snel gegaan. Inmiddels heeft de herfst alweer bijna het land verlaten en staat de winter voor de deur. De afgelopen maanden ben ik behoorlijk druk geweest op fotografie gebied. Bijna elk weekend ben ik er op uitgegaan, dat doe ik telkens vaker met mijn foto maatje Marcel, en ben ik veel dingen wezen uitzoeken met hoe ik mijn fotografie nog meer onderdeel kan laten worden van mijn leven zonder dat het sociale leven eronder gaat lijden. De meesten van jullie zullen weten dat ik graag mijn kennis wil overbrengen op anderen. Dit gaat dan al snel lijken op het geven van workshops. Die plannen heb ik zeker niet in de ijskast gezet, maar er komt meer bij kijken dan ik vooraf had bedacht.  

Wat voor workshops wil ik gaan geven, hoe ga ik het administratief allemaal regelen, hoe deel ik dit in mijn "vrije" tijd in, welke locaties wil ik gaan gebruiken en misschien nog wel het allerbelangrijkste is, is er vraag naar? De laatste vraag is door een aantal van jullie al beantwoord, ja, die vraag is er. 

Ik heb inmiddels wat tests gedaan en kom er telkens meer achter dat ik het meeste plezier haal uit het begeleiden van 1 of 2 personen tegelijk. Op deze manier heb ik het gevoel dat ik op een duidelijke en heldere manier gericht uitleg kan geven over alles wat bij landschapsfotografie komt kijken. Ik kan daarnaast mijn "workflow" laten zien en verduidelijken. Daarnaast is er genoeg ruimte en tijd om vragen te stellen en meteen het antwoord in de praktijk te brengen. Het moge duidelijk zijn, de workshops gaan vanaf heden plaatsvinden. Meer informatie is te vinden in het menu workshops.

meer lezen 1 Berichten

Fotograferen in je eigen omgeving

Ik ben geboren en getogen in Zaandam, 40 jaar geleden. Zaandam ligt strategisch gelegen tussen de kust en, de weilanden en het IJsselmeer. Voor mij is het dan ook een perfecte uitvalsbasis om te gaan fotograferen. De Zaanse Schans ligt bijvoorbeeld op een steenworp afstand van mijn huis, dus dat is een locatie waar je al snel heen gaat. 

De laatste tijd ben ik aan het nadenken over andere locaties. Ik heb het gevoel dat ik vaak terugkom naar bekende, reeds vaak gefotografeerde locaties. Het voordeel hiervan is dat je een locatie door en door kent om met een "wauw" foto terug te komen, maar saaiheid en een verlies van inspiratie ligt op de loer. 

Wat is het dan een zegen om benaderd te worden door Iamsterdam met het voorstel om 3 dagen lang hun social media accounts over te nemen. De opdracht was simpel, laat meer zien van de omgeving van Amsterdam. 

 

Amsterdam trekt jaarlijks vele miljoenen mensen. Het standaard riedeltje is Amsterdam, Volendam en de Zaanse Schans. Tour operaters zijn hier handig op ingesprongen met het aanbieden van een dagtour. Maar de omgeving van Amsterdam heeft zoveel meer te bieden. Zaandam is namelijk flink zijn best aan het doen om meer toeristen naar het centrum te trekken i.p.v. alleen maar naar de Zaanse Schans. Het stadshart heeft een enorme metamorfose ondergaan met een nieuw stadskantoor en een hotel wat gebouwd is in de stijl van de Zaanse huisjes. Daarnaast kent Zaandam een rijke industriele historie met bedrijven als Verkade en Bruijnzeel die gevestigd waren aan de Zaan.  

Het verzoek van Iamsterdam kwam dan ook als een geschenk uit de lucht vallen. Ja, ik kon op bekend terrein fotograferen, maar ik moest meer uit mijn comfort zone komen. Het zou gaan om in totaal 9 foto's die 3 dagen lang geplaatst zouden worden. Ik was er al snel voor mezelf uit dat ik Durgerdam, Marken en Zaandam als locaties zou gaan gebruiken. 

meer lezen 1 Berichten

Voorbereidingen op de herfst.

Dit jaar staat de herfst omcirkeld in mijn agenda, en dan met name oktober en november. Ik heb zelden zo uitgekeken naar een seizoen als dit jaar. 

De herfst heeft voor mij iets magisch. Vroeger als kind in de herfstvakantie vond ik niets leuker dan een hut bouwen van herfstbladeren. Lekker ravotten in de bladeren, genieten van het buiten zijn, geweldig was dat. 30 Jaar later is er niet zo veel veranderd, tenminste, ik bouw geen hutten meer van bladeren, en ik loop ook niet als een gek te rennen door de bladeren heen. Maar het genieten van het buiten zijn is er nog steeds. De wereld om je heen is aan het veranderen en laat zijn mooiste kleuren zien. 

Mensen die mij kennen weten dat ik er van kan genieten om buiten te zijn. Tegenwoordig doe ik dat met mijn fotocamera, statief, rugzak en alles wat ik nodig heb om te fotograferen. 

Dit jaar hebben we een relatief lange warme periode gehad, tot eind september, begin oktober. Hierdoor wordt de herfst iets verder naar achteren verschoven. Risico bestaat dat de periode met de mooiste kleuren korter gaat duren dan andere jaren. Reden genoeg om nu alvast het bos in te gaan om te zien hoe alles erbij staat. Gistermorgen was een ochtend met mooie omstandigheden. Dit was al een paar dagen te zien in de weerkaarten. Op zaterdag regen, in de nacht opklaringen en rond zonsopkomst op zondag bijna geen wind met lage temperaturen.  Een ideale combinatie voor grondmist en mooi licht. 

 

meer lezen 2 Berichten

Sfeer in de landschapsfotografie

Soms zie je foto's voorbij komen waarbij je het gevoel hebt dat je midden in de foto staat. Ik heb dat zelf altijd erg fascinerend gevonden, want hoe krijgt de fotograaf je zover dat je dat gevoel krijgt bij een foto? Toen ik nog niet veel fotografeerde was ik eigenlijk nooit echt tevreden met de foto's die ik maakte. Hoe kwam dat toch? Waarom kan ik niet de foto's maken die mij zo aanspreken? Ik kwam er als snel achter dat het fotograferen midden op de dag niet ideaal was om tot een bepaalde dromerige sfeer te komen. 

Na veel lezen en proberen is gebleken dat fotograferen in de vroege ochtend voor mij het best werkt. Vooral in de lente en de herfst zijn de omstandigheden vaak aanwezig die ik nodig heb. Hoe komt dat dan? In de lente en de herfst is de dagelijkse temperatuur gang het grootst, dat wil zeggen dat je overdag nog heerlijke temperaturen kan hebben en met een heldere rustige nacht gaat de nacht temperatuur nog flink omlaag. Hierdoor kan er in goede vochtige omstandigheden grondmist ontstaan. 

Grondmist zorgt voor de dromerige, mysterieuze sfeer en als je dat in combinatie met een opkomende zon hebt kan je gaan proberen om de sfeer in je foto over te brengen. Natuurlijk is de techniek die je gebruik belangrijk. Zo fotografeer je met mist met een kleiner diafragma getal omdat de scherpte-diepte in een foto minder belangrijk is dan met heldere omstandigheden, m.a.w. de foto hoeft niet van voor tot achter scherp te zijn.. 

meer lezen 2 Berichten

Allemaal leuk nieuws

 

 De maand februari is een hele positieve maand geweest qua fotografie. In een fotowedstrijd georganiseerd door de Gemeente Zaanstad heb ik met 1 foto twee prijzen gewonnen, de 2e prijs gekozen door een vakjury en de 3e prijs van de publieksjury. 

Een publieksjury prijs is me nog nooit overkomen, ik vraag zelden aan mensen om op mij te stemmen. Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat ik deze wedstrijd vergeten was, daardoor was de verbazing en trots alleen maar groter. 

 

Daarnaast ben ik 3 weken geleden gevraagd om een gastblog te schrijven voor een internetsite genaamd EOSzine. Deze site wordt gemaakt voor enthousiaste Canon fotografen. Er zijn een aantal vaste blogschrijvers die maandelijks een stukje schrijven voor deze site. Ik zelf volgde deze site al een tijdje, ook omdat je hier veel inspiratie en theorie m.b.t. fotografie vandaan kan halen. 

Ik was dan ook vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben. Het stukje wat ik geschreven heb ging over de ochtendfotograaf. 

Wat ik echter niet had kunnen voorstellen is hoe groot de respons op dit stukje is geweest. De kracht van social media heeft zich bewezen! Toen Canon Nederland deze blog onder de aandacht bracht van zijn Facebookgebruikers is het aantal bezoeken op mijn Facebook pagina en internetsite explosief gestegen. 

 

Al met al is het een hele leuke maand geweest waarbij de wens om meer exposure te krijgen ingezet is ;)!

 

 

 

 

1 Berichten

2016, een nieuw jaar met ambities en ideeën! 

 

 Om te beginnen wil ik iedereen het beste wensen voor 2016. We hebben een week geleden de deur dichtgedaan van 2015, een jaar waarin veel gebeurd is. Voor mij persoonlijk is het een mooi fotografie jaar geweest. Er is  een eigen website gekomen,  meerdere prijzen mogen ontvangen met nog meer nominaties, en meerdere foto's zijn gepubliceerd. Dat zijn allemaal dingen waar ik trots op ben. Mensen die mij kennen weten dat ik dit niet van de daken schreeuw. Zijn al mijn ambities uitgekomen? Nee, helaas niet. De buitenlandse reizen zijn er niet gekomen, maar dat is een goede reden om in 2016 vol gas te gaan geven. Wat zijn mijn verdere plannen? Ik wil beginnen met het geven van workshops. Ik heb daar veel ideeën over, dat kan in groepsverband worden maar ook individueel. Locaties zijn daarbij belangrijk, maar ook de techniekbeheersing gaat een grote rol spelen. 

2016 moet ook het jaar gaan worden dat de buitenlandse reizen er gaan komen, maar ook dat mijn fotografie en ikzelf meer naamsbekendheid gaan krijgen. Daarnaast wil ik doorgaan met het laten zien van de schoonheid van het Nederlandse landschap. Al met al genoeg plannen die niet vanzelf tot stand gaan komen. Ik zal er hard voor moeten werken, maar doe dat met veel plezier.

 

 

 Dat harde werken houdt ook in dat je met nieuwjaarsochtend vroeg je bed uit gaat als de omstandigheden erg mooi zijn. Al lig je om 2.30 uur in bed, de wekker zet je dan gewoon om 6.30 uur om eruit te gaan en op stap te gaan. Als je dan in de auto zit en het is windstil, licht bewolkt en mistflarden dansen boven de weilanden dan maakt het niet uit dat je maar een paar uur hebt geslapen. Bij aankomst in de buurt van Edam loop je de dijk op en geniet van de rust om je heen. Geen auto's die voorbij razen, geen mensen die langslopen, je bent alleen op de wereld. Dat is een moment om stil te blijven staan om de sfeer in je op te nemen. Dat kan natuurlijk niet te lang, de kleuren in de lucht laten zich zien. Je moet aan de slag. Camera op statief, afstandbediening erbij en de filters voor de lens. Gekozen voor een compositie boven op de dijk. Op deze manier krijg je veel diepte in je foto en laat je een totaaloverzicht zien. Het volledige kleurenpallet van moeder natuur gaat open op deze ochtend. Ik maak gedurende 30 minuten meerdere belichtingen, maar verander weinig aan mijn compositie. Op het moment dat de zon zich laat zien veranderd ook de sfeer. De nevel trekt snel weg en de wind trekt aan. Voor mij een teken om de spullen in te pakken en met een tevreden gevoel huiswaarts te gaan.

 

2016 is geweldig begonnen!

 

 

2 Berichten

Amsterdamse Waterleidingduinen

Je zal je afvragen, waarom een blog over de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) ? De AWD zijn voor mij eigenlijk de trigger geweest om te gaan fotograferen. Voordat ik me bezig hield met landschapsfotografie ben ik begonnen met het fotograferen van herten en vossen. Op mijn voettochten door het AWD, je mag er niet komen met de auto of de fiets, is mij elke keer weer het gevarieerde landschap opgevallen. Het ene moment loop je echt in de duinen, dan weer door de bossen en dan weer langs de vele waterkanalen die er zijn. In het AWD hoef je niet het pad te volgen, je mag er op veel stukken ook vanaf wijken en zelf gaan lopen struinen in het gebied. De meeste mensen kennen het AWD zoals ik het ook in het begin leerde kennen, vooral van de herten die er rondlopen, maar ook van de vossen die er schuw, maar ook minder schuw aanwezig zijn. Aangezien de dieren redelijk gewend zijn aan de aanwezigheid van de mens zijn ze redelijk benaderbaar. Hierdoor is de dierenfotografie echt een aanrader om te doen. Je kan met de mooiste foto's van een hert of van een vos thuiskomen. 


De laatste paar maanden bezoek ik het AWD niet meer voor de dierenfotografie, maar ben ik echt het landschap aan het fotograferen. De landschappen die ik aantrekkelijk vind, open vlakken en weidse blikken kan ik hier vinden. Tot nu toe heb ik me voornamelijk gericht op de landschappen die dicht bij ingang Vogelenzang liggen. Hier heb je de wat glooiende graslandschappen met bomen en struiken, en de open vlaktes.

Wat is voor mij belangrijk voordat ik besluit om naar het AWD te gaan om te fotograferen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Ik ben altijd op zoek naar het mooiste licht op een dag. Met dierenfotografie ben je minder afhankelijk van het weer en het licht, maar met landschapsfotografie wil je het beste en het mooiste licht hebben. Voor mij persoonlijk is het ochtendlicht het mooiste wat er is. Als we daarnaast een Noordelijke stroming in de lucht hebben die over de zee wordt aangevoerd krijg je dynamische luchten. Juist in dit jaargetijde, de overgang van de herfst naar licht winters weer, krijg je mooie dynamische buien. Het zeewater is nog relatief warm, en de bovenlucht temperaturen zijn koud. Dit zorgt ervoor dat winterse buien zich mooi kunnen ontwikkelen. Op bovenstaande foto zie je dan ook een mooie hagelbui die beschenen wordt door de ochtendzon. 

 Maar het is niet alleen de dynamiek waar ik naar op zoek ben in mijn fotografie. Sfeer is daarnaast ook heel belangrijk. Als de weerberichten aangeven dat er weinig wind is en een relatief koude nacht is, dan wordt ik al nerveus. als de dagelijkse gang in temperatuur redelijk groot is, dan is de kans op grondmist relatief groot. De nachten koelen lekker af, en dat in combinatie met een opkomende zon zorgt ervoor dat het landschap een mooie sfeer krijgt. De grondmist hoeft niet eens overheersend te zijn om de sfeer te laten zien. Op dit soort momenten is de locatie keuze uitermate belangrijk. Zorg ervoor dat je op de plek bent waarvan je weet dat het licht van de vroege zon met het landschap kan "spelen". Ik bedoel hiermee dat de zon het landschap kan uitlichten op de plekken die het mooist zijn. Het strijklicht van de ochtendzon laat in een glooiend landschap mooi de contouren van de omgeving zien. Nevel of grondmist geven dan de extra sfeer die de foto op dat moment nodig heeft. 


Dit zijn de ochtenden die voor mij speciaal zijn en ervoor zorgen dat je geen standaard landschapsfoto krijgt. Samengevat komt het erop neer dat je kennis moet hebben van het weer,maar ook van de omgeving waar je wilt gaan fotograferen. Daarnaast is je voorbereiding ook belangrijk. Zorg er altijd voor dat je spullen, camera, filters, batterijen, afstandbediening etc. in topconditie verkeren. Dit is de basis voor een geslaagde ochtend. Ik zal in een volgende blog verder gaan met de techniek achter mijn foto's. Wat is mijn voorbereiding,wat neem ik allemaal mee als ik ga fotograferen, met welk materiaal fotografeer ik en wat is de techniek die ik gebruik om een foto te maken. 

 

Arjen Noord

12 Berichten

Nieuwe Website!

Welkom op mijn nieuwe, eigen website. Deze website zal ik regelmatig gaan bijhouden om jullie op de hoogte te houden van mijn fotografie belevenissen. 

Wat zal je allemaal gaan tegenkomen op deze website? Een website over fotografie kan natuurlijk niet zonder foto's, die zullen dan ook regelmatig een hoofdrol gaan vervullen. Daarnaast zal ik proberen om regelmatig nieuws m.b.t. mijn fotografie te delen en zal ik ook blogjes gaan schrijven. 

Ik wens jullie veel kijk- en leesplezier, en mochten jullie vragen of op- en aanmerkingen hebben dan hoor ik dat graag van jullie.

Groet,

Arjen Noord

1 Berichten