Tijd gaat snel als je het naar je zin hebt

De tijd staat niet stil, maar voor mijn gevoel is het de afgelopen 3 maanden wel erg snel gegaan. Inmiddels heeft de herfst alweer bijna het land verlaten en staat de winter voor de deur. De afgelopen maanden ben ik behoorlijk druk geweest op fotografie gebied. Bijna elk weekend ben ik er op uitgegaan, dat doe ik telkens vaker met mijn foto maatje Marcel, en ben ik veel dingen wezen uitzoeken met hoe ik mijn fotografie nog meer onderdeel kan laten worden van mijn leven zonder dat het sociale leven eronder gaat lijden. De meesten van jullie zullen weten dat ik graag mijn kennis wil overbrengen op anderen. Dit gaat dan al snel lijken op het geven van workshops. Die plannen heb ik zeker niet in de ijskast gezet, maar er komt meer bij kijken dan ik vooraf had bedacht.  

Wat voor workshops wil ik gaan geven, hoe ga ik het administratief allemaal regelen, hoe deel ik dit in mijn "vrije" tijd in, welke locaties wil ik gaan gebruiken en misschien nog wel het allerbelangrijkste is, is er vraag naar? De laatste vraag is door een aantal van jullie al beantwoord, ja, die vraag is er. 

Ik heb inmiddels wat tests gedaan en kom er telkens meer achter dat ik het meeste plezier haal uit het begeleiden van 1 of 2 personen tegelijk. Op deze manier heb ik het gevoel dat ik op een duidelijke en heldere manier gericht uitleg kan geven over alles wat bij landschapsfotografie komt kijken. Ik kan daarnaast mijn "workflow" laten zien en verduidelijken. Daarnaast is er genoeg ruimte en tijd om vragen te stellen en meteen het antwoord in de praktijk te brengen. Het moge duidelijk zijn, de workshops gaan vanaf heden plaatsvinden. Meer informatie is te vinden in het menu workshops.

De workshops is dus een van de dingen waar ik op de achtergrond mee bezig ben geweest. Wat jullie wel al hebben kunnen zien via Facebook of Instagram is het tripje wat ik heb gemaakt naar de Ardennen, en dan met name naar het bosbeekje/rivier de Hoegne. Ik heb hier 3 dagen lang in een mooie herfstsetting mogen rondlopen en fotograferen. Ik had voor dit jaar mezelf een aantal doelen gesteld en dit was er 1 van. Je ziet via social media genoeg mooie foto's voorbij komen. De kunst is natuurlijk om origineel te zijn. Dat is de reden geweest dat ik een waadpak hebt gekocht en midden in de rivier ben gaan staan... 

Nadat ik thuis gekomen was zie je natuurlijk wat meer foto's voorbij komen. De mooiste die ik heb gezien? Op een haar na exact dezelfde foto zoals hierboven. Dezelfde rots, hetzelfde blad en een iets andere compositie. Wat bleek, de fotograaf in kwestie heeft een uur nadat ik dit gefotografeerd had hetzelfde mooie blaadje op deze rots gezien. Ik moet bekennen, ik heb met dit blaadje vals gespeeld.. Ik zag het liggen en ben degene geweest die het op de steen heeft gelegd. 

De herfst is voor mij een periode waarin ik zoveel mogelijk buiten wil zijn. De wereld om je heen veranderd misschien we; op de mooiste manier. Het frisse groen van de bladeren neemt de warme tinten aan die zo prettig voor het oog zijn. Oranje, geel en als de zon erop staat bijna goud. Het mooiste bos blijft voor mij toch het Speulderbos. De lariksbomen kleuren echt goud en vormen mooie contrasten met de donkere stammen die je er soms tussen ziet staan. Sinds een paar maanden ga ik veel met Marcel van Someren op stap. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat we samen goed klikken qua fotografie. Door Marcel ben ik me ook meer gaan interesseren in drones en heb heb ik de stoute schoenen aangetrokken om er 1 te kopen. Marcel heeft het begenadigde talent om van te voren al te visualiseren hoe een video moet worden als de droge ingezet wordt. Als voorbeeld deel ik de link van de video die gemaakt is van het Speulderbos. Verbaas je over de kleuren van de bomen, en het mooie videowerk. Vergeet vooral ook niet om naar meer video's van Marcel te kijken en verbaas jezelf over de kwaliteit van de video's. Deze zijn allemaal gemaakt met behulp van een drone. 

Tegenwoordig ga ik dus met een drone op pad. Het is een DJI spark, een instap drone. Nu was ik vooral benieuwd of ik dat leuk zou vinden, maar ook, zou ik er gebruik van maken? Na 4 maanden gebruik kan ik niet anders zeggen dan ja, ik gebruik hem regelmatig en vind het helemaal te gek. Het mooie van de drone is dat jezelf op de grond staat maar ondertussen op je scherm kan zien hoe de wereld van bovenaf eruit ziet. Let wel, je mag niet overal vliegen en je mag niet boven een bepaalde hoogte uitkomen. Neem van mij aan, die regels zijn er niet voor niets, maar zelfs met deze regels kan je nog genoeg mooie beelden maken. 

Ik vind zelf dat de kwaliteit van de drone foto's voldoende is voor social media gebruik, maar niet voldoende voor commercieel werk. De drone die ik heb fotografeert alleen in jpeg, niet in raw. Je bent o.a. daardoor beperkt in je bewerkingsmogelijkheden en erg afhankelijk van genoeg licht. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk mooie foto's mee te maken zijn. Voor nu is het voor mij een ruime voldoende, maar wie weet hoe ik daar in de toekomst over denk. 

Al met al zijn het een paar productieve maanden geweest. De aankomende maanden zie ik dan ook met veel plezier tegemoet. Dw workshops gaan beginnen, er staan een aantal leuke fotolocaties op de planning en ik kan niet wachten om mijn kennis over te dragen. 

Tot snel!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Dave Zuuring (maandag, 27 november 2017 21:56)

    Hej Arjan! Gaaf om te lezen erg leuk dat je zoveel geniet van een drone.. filmpje ga ik snel kijken! Workshops mogen verzorgen is kei leuk, ik heb er 1 mogen verzorgen en heb dezelfde plannen om op lokaties in mijn omgeving dit ook te verzorgen! Ik worstel nog met de nabewerking of ik dat wil doen! Kan me helemaal vinden in je kleine groep, voor mij is 2 ook de max. Enneh gave beelden heb je gemaakt #eenfan