Winter

Nederland heeft de afgelopen weken een heuse winterinval gekend. Het begon op zaterdagochtend 24 februari toen Wijdenes als locatie op de agenda stond. Die ochtend was het rond het vriespunt en waaide er een stevige oostenwind over het IJsselmeer. Ik heb zelden op een locatie gestaan waar het water op de rotsen stuk sloeg en de spray direct bevroor. Het was ook bijna onmogelijk om thuis te komen met een acceptabele foto door de spray die continue de filters lastig viel en de lens. Op dat moment kon ik niets anders doen dan de ISO waarde opschroeven en uit de hand te gaan fotograferen. Wat ik niet kon vermoeden, is dat dit het begin was van een week waarin fotograferend Nederland zich zou gaan gedragen als opgeschoten pubers op hun eerste stapavond ;).

Na die zaterdagochtend heeft het hele verdere weekend in het teken gestaan van het fotograferen aan de kant van het IJsselmeer. Juist de westkant viel deze keer in de prijzen met de harde oostenwind. Alle steigertjes, alle rietpollen en alle stenen die langs de kustlijn liggen, staan of groeien veranderden in dat weekend in ware ijskunst objecten. De spray bedekt alles in een centimeters dikke ijslaag. De gevoelstemperaturen gingen gedurende de week naar beneden naar een temperatuur van -15 tot -20 graden. Daarnaast waren de dauwpunten ongelooflijk laag waardoor de ijsaangroei snel toenam. 

Waar in het begin van de week de lichtomstandigheden zeker niet optimaal waren, veranderde dit gedurende de week. Er kwam meer bewolking, maar er zat ook wat meer vocht in de lucht waardoor de zonsopkomsten kleurrijker werden. Ik was zelf helaas niet in de gelegenheid om hier optimaal van te profiteren, maar heb wel genoten van de vele mooie foto's die ik voorbij heb zien komen. Op de momenten dat ik wel naar buiten kon waren de omstandigheden een stuk minder. Grijze, saaie luchten. Ideaal om meer de nadruk te leggen op het kruiend ijs en de intredende dooi. 

Nu is het zo in Nederland dat als de dooi ingetreden is het weer ook zomaar kan omslaan van winter naar lente in 2 dagen. Waar ik op zondag nog met temperaturen van -2c stond te fotograferen was het de volgende dag alweer 10c. Juist dan is er niets fijner om toch weer buiten te zijn met de camera en op zoek te gaan naar structuren in het ijs. De wind was gaan liggen en de zon in combinatie met de warmere temperaturen zorgen ervoor dat scheuren in het ijs meer naar boven komen. 

Inmiddels zijn de temperaturen weer naar de normale waarden gegaan, al krijgen we dit weekend wel nog een laatste winterveeg uit de pan. In de tussentijd heb ik mezelf ook iets cadeau gedaan. Dat iets is een Canon 5Dmark IV. Ik heb ruim 3 jaar lang gebruik gemaakt van een Canon 6D, maar ik was toe aan een upgrade. De 6D heeft me in de afgelopen jaren een trouwe dienst bewezen, maar ik merkte dat ik tegen de limiet van de 6D aankwam. Als ik praat over de limiet van een camera dan gaat het over de kwaliteit van de sensor. De sensor in de 5Dmark IV kan beter tegen de lichtomstandigheden op de tijdstippen waarop ik fotografeer. Nu gebruik ik altijd LEE filters om de belichting onder controle te krijgen, maar de sensor van de 5Dmark IV heeft meer bereik in de hooglichten en schaduwen waardoor ik minder "zwaar" hoef te filteren. Daarnaast is de kwaliteit van de RAW bestanden dermate mooi dat het nabewerken van de foto's kinderspel is geworden. Ook al gebruik ik de 5Dmark IV nog maar kort, ik ben tot nu toe erg onder de indruk van wat ik op mijn beeldscherm zie.

Ander nieuws wat ik met jullie wil delen is dat ik binnenkort met de webshop ga beginnen. Ik ben inmiddels ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heb een eigen BTW nummer en heb in de tussentijd ook een professionele printer aangeschaft. Ik kan dus eigen prints maken en die tegen aantrekkelijke prijzen verkopen. De prints kan ik in 2 formaten leveren, A4 en A3+ formaat. 

Het aankopen van werk als digitaal bestand blijft daarnaast natuurlijk ook mogelijk. 

Al met al is dit een blog geworden waarbij de foto's een grotere rol hebben gekregen dan de tekst. De aankomende weken zal ik wat meer info geven met betrekking tot de webshop en ik zal het workshop gedeelte op de site ook gaan bijwerken. Ik hoop jullie tegen die tijd ook ander leuk nieuws te kunnen brengen, maar voor nu laat ik het hierbij en hou ik jullie, maar ook mezelf nog even in spanning ;)

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    nldazuu (vrijdag, 16 maart 2018 06:50)

    Welkom bij de KvK!!! Gefeliciteerd met je eigen foto winkel! Mooie stap en ontwikkeling! 1 tip: schrik niet van de spam die je cadeau krijgt van postfrankeer machines tot website advies. Als ondernemer ben je opeens net opgejaagd maik wild! ;-) ik heb genoten van je blog en vind het leuk over he investering te horen, wel inbrengen in de winkel dienapparatuur en je Btw verrekenen hè?!