Polderfotografie

Ik schrijf regelmatig stukjes over wat ik beleef met mijn fotografie avonturen, maar in deze blog wil ik wat dieper op de technieken ingaan waardoor een saaie polder een enorm sfeervolle omgeving wordt en je dit kan overbrengen door middel van een foto.  Iedereen die een beetje serieus fotografeert weet wat er bedoeld wordt met de term gouden uur en ochtendnevel. Wat zijn de momenten waarop je dit soort momenten het beste kan vastleggen? En wat zijn de onderwerpen die je kan gebruiken om een sterke foto te krijgen? 

Afgelopen zondagochtend was het weer zover, een magische ochtend in de polder die vaker voorkomt dan je denkt. Je moet er alleen wel wat voor over hebben. 

 

Polderlandschappen zijn niets meer en niets minder dan groene velden gescheiden van elkaar door kleine slootjes met af en toe een hek. Een inspiratieloos vlak landschap waar je midden op de dag, buiten de aanwezige dieren, niet wilt fotograferen, zeker geen landschapsfotografie. Aangezien de weilanden door slootjes worden gescheiden is de omgeving altijd waterrijk. Het grote voordeel hiervan is dat na warme dagen het water in de slootjes in de nacht gaat verdampen. Dit zorgt voor een mooie deken van nevel in de ochtenden mits de atmosfeer rustig is, dus als er weinig tot zeer weinig wind is. Juist dit zijn de ochtenden waarbij mijn wekker in de zomermaanden gerust om 3 uur 's nachts afgaat. Juist voor zonsopgang zitten we op het koelste moment van de nacht/dag. 

Zorg ervoor dat je dan ruim op tijd voordat de zon opkomt in het veld staat. Je hebt dan alle tijd om een sterk onderwerp uit te zoeken in het kale landschap. Als je dan aankomt op je locatie dan sta ik meestal eerst 5 minuten te genieten van het magische landschap wat zich voor mijn ogen aan het ontvouwen is. De nevel wordt telkens dikker en komt telkens hoger tot een meter of 2 boven de grond. 

Hoe bepaal je wat een sterk onderwerp is? Een onderwerp moet je meenemen in de foto. Hoe sterker dit onderwerp, hoe langer je naar een foto blijft kijken. De compositie zorgt ervoor dat je onderwerp dusdanig geplaatst is in een foto dat er rust in de foto ontstaat maar ook dat de foto in balans is en de kijker blijft boeien. In het geval van polderlandschappen is een sterk onderwerp niet moeilijk om te vinden. Dit kan een hek zijn, maar dit kunnen ook dieren zijn. Dit in combinatie met het sfeervolle licht, de opkomende zon en de ochtendnevel zorgt er samen voor dat een foto sfeervol en sterk is. Wat voor apparatuur gebruik ik dan om tot zo een foto te komen? Eigenlijk zijn er 4 basis benodigheden die in mijn tas zitten. Dat is natuurijk de camera, dat zijn 2 lenzen (groothoek en telezoom) en graduatie filters die er voor zorgen dat de belichting in balans is. Naast al dit ligt er standaard een stevig statief in mijn auto. 

Ik ben een fan van mijn groothoeklens. Deze lens zit bij 80% van mijn foto's op de camera. Het zorgt voor een weids beeld en je kan dicht op je onderwerp komen. Ik stel altijd handmatig scherp om de maximale scherpte uit de camera/lens combinatie te halen. Zoals bij de bovenste foto staat de camera op statief aangezien je met langzamere sluitertijden aan het werk bent. Ik maak altijd gebruik van ISO 100 bij stilstaande onderwerpen. Een hek zal niet zo snel wegrennen ;). Dit zorgt er vaak wel voor dat de sluitertijden snel over de 1 seconde gaan in combinatie met een diafragma van F8. Bij nevel heb je geen kleiner diafragma nodig aangezien je niet alles scherp gaat krijgen in je foto. De scherpte moet zo veel mogelijk op het onderwerp liggen. 

Bij de bovenstaande foto's van de paarden gaat er echter een andere benadering spelen. Paarden gaan niet voor je stilstaan, dus je wordt verplicht om de ISO omhoog te gooien. Je wilt een sluitertijd bereiken die snel genoeg is om de paarden te bevriezen. Daarnaast gaat er bij mij dan al snel de telelens erop om het onderwerp te isoleren. 

Het voordeel van zo vroeg op pad gaan is dat je ook weer vroeg thuis bent. Nadat de zon echt opgekomen is zal de nevel snel verdwijnen. De zon heeft in de zomermaanden zoveel kracht dat de polder weer snel opgewarmd is. Het gebeurt vaak dat ik dan rond 6.30 uur alweer thuis ben. Een mooie tijd in het weekend om de verloren uurtjes slaap meteen weer in te halen. 

Met andere woorden, er is bijna geen excuus meer om het niet zelf te gaan proberen ;) 

 

Veel plezier

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Robert Kok (zondag, 08 september 2019 12:29)

    Mooie foto's en ditto uitleg van het gevolgde proces, Arjen!
    Hoewel ik mij hoofdzakelijk met wildlife fotografie bezig hou maak ik ook af en toe foto's van b.v. koeien en boten in de ochtendmist. Filters doe ik echter (nog) niets mee (of ik leen een filter) terwijl dat uiteraard belangrijk is bij dergelijke foto's!
    Je foto's van o.a. Zaanse Schans zijn ook fenomenaal! Groet.