Amsterdamse Waterleidingduinen

Je zal je afvragen, waarom een blog over de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) ? De AWD zijn voor mij eigenlijk de trigger geweest om te gaan fotograferen. Voordat ik me bezig hield met landschapsfotografie ben ik begonnen met het fotograferen van herten en vossen. Op mijn voettochten door het AWD, je mag er niet komen met de auto of de fiets, is mij elke keer weer het gevarieerde landschap opgevallen. Het ene moment loop je echt in de duinen, dan weer door de bossen en dan weer langs de vele waterkanalen die er zijn. In het AWD hoef je niet het pad te volgen, je mag er op veel stukken ook vanaf wijken en zelf gaan lopen struinen in het gebied. De meeste mensen kennen het AWD zoals ik het ook in het begin leerde kennen, vooral van de herten die er rondlopen, maar ook van de vossen die er schuw, maar ook minder schuw aanwezig zijn. Aangezien de dieren redelijk gewend zijn aan de aanwezigheid van de mens zijn ze redelijk benaderbaar. Hierdoor is de dierenfotografie echt een aanrader om te doen. Je kan met de mooiste foto's van een hert of van een vos thuiskomen. 


De laatste paar maanden bezoek ik het AWD niet meer voor de dierenfotografie, maar ben ik echt het landschap aan het fotograferen. De landschappen die ik aantrekkelijk vind, open vlakken en weidse blikken kan ik hier vinden. Tot nu toe heb ik me voornamelijk gericht op de landschappen die dicht bij ingang Vogelenzang liggen. Hier heb je de wat glooiende graslandschappen met bomen en struiken, en de open vlaktes.

Wat is voor mij belangrijk voordat ik besluit om naar het AWD te gaan om te fotograferen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Ik ben altijd op zoek naar het mooiste licht op een dag. Met dierenfotografie ben je minder afhankelijk van het weer en het licht, maar met landschapsfotografie wil je het beste en het mooiste licht hebben. Voor mij persoonlijk is het ochtendlicht het mooiste wat er is. Als we daarnaast een Noordelijke stroming in de lucht hebben die over de zee wordt aangevoerd krijg je dynamische luchten. Juist in dit jaargetijde, de overgang van de herfst naar licht winters weer, krijg je mooie dynamische buien. Het zeewater is nog relatief warm, en de bovenlucht temperaturen zijn koud. Dit zorgt ervoor dat winterse buien zich mooi kunnen ontwikkelen. Op bovenstaande foto zie je dan ook een mooie hagelbui die beschenen wordt door de ochtendzon. 

 Maar het is niet alleen de dynamiek waar ik naar op zoek ben in mijn fotografie. Sfeer is daarnaast ook heel belangrijk. Als de weerberichten aangeven dat er weinig wind is en een relatief koude nacht is, dan wordt ik al nerveus. als de dagelijkse gang in temperatuur redelijk groot is, dan is de kans op grondmist relatief groot. De nachten koelen lekker af, en dat in combinatie met een opkomende zon zorgt ervoor dat het landschap een mooie sfeer krijgt. De grondmist hoeft niet eens overheersend te zijn om de sfeer te laten zien. Op dit soort momenten is de locatie keuze uitermate belangrijk. Zorg ervoor dat je op de plek bent waarvan je weet dat het licht van de vroege zon met het landschap kan "spelen". Ik bedoel hiermee dat de zon het landschap kan uitlichten op de plekken die het mooist zijn. Het strijklicht van de ochtendzon laat in een glooiend landschap mooi de contouren van de omgeving zien. Nevel of grondmist geven dan de extra sfeer die de foto op dat moment nodig heeft. 


Dit zijn de ochtenden die voor mij speciaal zijn en ervoor zorgen dat je geen standaard landschapsfoto krijgt. Samengevat komt het erop neer dat je kennis moet hebben van het weer,maar ook van de omgeving waar je wilt gaan fotograferen. Daarnaast is je voorbereiding ook belangrijk. Zorg er altijd voor dat je spullen, camera, filters, batterijen, afstandbediening etc. in topconditie verkeren. Dit is de basis voor een geslaagde ochtend. Ik zal in een volgende blog verder gaan met de techniek achter mijn foto's. Wat is mijn voorbereiding,wat neem ik allemaal mee als ik ga fotograferen, met welk materiaal fotografeer ik en wat is de techniek die ik gebruik om een foto te maken. 

 

Arjen Noord

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Andy Luberti (zaterdag, 27 februari 2016 20:21)

  Mooie site met mooie beelden. Verrassend je landschapsfoto van de AWD, zelf nog niet aandacht, misschien iets voor een volgende keer. Groet, Andy

 • #2

  Margarite Mcnees (donderdag, 02 februari 2017 21:43)


  Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I am going to return once again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 • #3

  Joie Hinman (zondag, 05 februari 2017 04:54)


  I have fun with, cause I discovered just what I was taking a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 • #4

  Analisa Ogilvie (zondag, 05 februari 2017 15:52)


  Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 • #5

  Antonina Gongora (zondag, 05 februari 2017 17:29)


  What's up to every , as I am genuinely keen of reading this website's post to be updated on a regular basis. It contains fastidious stuff.

 • #6

  Reynalda Billiot (zondag, 05 februari 2017 22:08)


  continuously i used to read smaller posts which also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this place.

 • #7

  Hsiu Mckinney (woensdag, 08 februari 2017 10:56)


  Pretty part of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing on your augment or even I achievement you get right of entry to constantly quickly.

 • #8

  Evan Hafer (woensdag, 08 februari 2017 13:48)


  Greetings I am so glad I found your webpage, I really found you by mistake, while I was looking on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don't have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

 • #9

  Katharine Jeanbaptiste (woensdag, 08 februari 2017 21:22)


  Fantastic items from you, man. I have take into account your stuff previous to and you are simply too great. I really like what you've got here, really like what you're stating and the best way wherein you are saying it. You're making it entertaining and you continue to take care of to stay it wise. I cant wait to learn far more from you. This is actually a great site.

 • #10

  Annette Sharrow (donderdag, 09 februari 2017 05:53)


  Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. However imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could undeniably be one of the greatest in its niche. Amazing blog!

 • #11

  Kip Stockton (donderdag, 09 februari 2017 06:50)


  Hi there i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this sensible post.

 • #12

  Charolette Merino (vrijdag, 10 februari 2017 05:49)


  Excellent post! We will be linking to this particularly great content on our website. Keep up the great writing.