Sfeer in de landschapsfotografie

Soms zie je foto's voorbij komen waarbij je het gevoel hebt dat je midden in de foto staat. Ik heb dat zelf altijd erg fascinerend gevonden, want hoe krijgt de fotograaf je zover dat je dat gevoel krijgt bij een foto? Toen ik nog niet veel fotografeerde was ik eigenlijk nooit echt tevreden met de foto's die ik maakte. Hoe kwam dat toch? Waarom kan ik niet de foto's maken die mij zo aanspreken? Ik kwam er als snel achter dat het fotograferen midden op de dag niet ideaal was om tot een bepaalde dromerige sfeer te komen. 

Na veel lezen en proberen is gebleken dat fotograferen in de vroege ochtend voor mij het best werkt. Vooral in de lente en de herfst zijn de omstandigheden vaak aanwezig die ik nodig heb. Hoe komt dat dan? In de lente en de herfst is de dagelijkse temperatuur gang het grootst, dat wil zeggen dat je overdag nog heerlijke temperaturen kan hebben en met een heldere rustige nacht gaat de nacht temperatuur nog flink omlaag. Hierdoor kan er in goede vochtige omstandigheden grondmist ontstaan. 

Grondmist zorgt voor de dromerige, mysterieuze sfeer en als je dat in combinatie met een opkomende zon hebt kan je gaan proberen om de sfeer in je foto over te brengen. Natuurlijk is de techniek die je gebruik belangrijk. Zo fotografeer je met mist met een kleiner diafragma getal omdat de scherpte-diepte in een foto minder belangrijk is dan met heldere omstandigheden, m.a.w. de foto hoeft niet van voor tot achter scherp te zijn.. 

 

Daarnaast is het filtergebruik ook iets waar je rekening mee moet houden. Het gebruik van een little stopper of een big stopper voegt in mijn ogen niet zo heel erg veel toe aan deze vorm van fotografie. Je zal me eerder bezig zien met een zogenaamde landscape polarisatiefilter. Gebruik maken van een landscape polarisatiefilter (in combinatie met de ND graduatie filters) tijdens een zonsopkomst met nevel zorgt ervoor dat de kleuren groen, oranje en bruin meer eruit springen. Ik gebruik deze in dit geval dus niet om eventuele reflecties of schitteringen weg te halen, maar meer om de warmte naar boven te halen. Warmte kan je ook toevoegen tijdens het ontwikkelen van je foto in lightroom, maar ik kies ervoor om de bewerkingen in lightroom, waar mogelijk, te minimaliseren. Een foto wordt gemaakt in het veld, en niet achter de computer ;). 

 

 Zoals jullie gemerkt hebben is het de laatste tijd wat stiller geweest van mijn kant, maar eind augustus zal ik hopelijk weer meer en verder op pad kunnen gaan om te fotograferen. Ik heb er zin in, ik hoop jullie ook?


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Flo Griffie (zondag, 05 februari 2017 03:00)


    My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page yet again.

  • #2

    Arica Ocegueda (dinsdag, 07 februari 2017 06:12)


    Very soon this web page will be famous amid all blog people, due to it's good content