Fotograferen in je eigen omgeving

Ik ben geboren en getogen in Zaandam, 40 jaar geleden. Zaandam ligt strategisch gelegen tussen de kust en, de weilanden en het IJsselmeer. Voor mij is het dan ook een perfecte uitvalsbasis om te gaan fotograferen. De Zaanse Schans ligt bijvoorbeeld op een steenworp afstand van mijn huis, dus dat is een locatie waar je al snel heen gaat. 

De laatste tijd ben ik aan het nadenken over andere locaties. Ik heb het gevoel dat ik vaak terugkom naar bekende, reeds vaak gefotografeerde locaties. Het voordeel hiervan is dat je een locatie door en door kent om met een "wauw" foto terug te komen, maar saaiheid en een verlies van inspiratie ligt op de loer. 

Wat is het dan een zegen om benaderd te worden door Iamsterdam met het voorstel om 3 dagen lang hun social media accounts over te nemen. De opdracht was simpel, laat meer zien van de omgeving van Amsterdam. 

 

Amsterdam trekt jaarlijks vele miljoenen mensen. Het standaard riedeltje is Amsterdam, Volendam en de Zaanse Schans. Tour operaters zijn hier handig op ingesprongen met het aanbieden van een dagtour. Maar de omgeving van Amsterdam heeft zoveel meer te bieden. Zaandam is namelijk flink zijn best aan het doen om meer toeristen naar het centrum te trekken i.p.v. alleen maar naar de Zaanse Schans. Het stadshart heeft een enorme metamorfose ondergaan met een nieuw stadskantoor en een hotel wat gebouwd is in de stijl van de Zaanse huisjes. Daarnaast kent Zaandam een rijke industriele historie met bedrijven als Verkade en Bruijnzeel die gevestigd waren aan de Zaan.  

Het verzoek van Iamsterdam kwam dan ook als een geschenk uit de lucht vallen. Ja, ik kon op bekend terrein fotograferen, maar ik moest meer uit mijn comfort zone komen. Het zou gaan om in totaal 9 foto's die 3 dagen lang geplaatst zouden worden. Ik was er al snel voor mezelf uit dat ik Durgerdam, Marken en Zaandam als locaties zou gaan gebruiken. 

Het klinkt misschien raar, maar Marken en Durgerdam waren voor mij gezien fotografisch niet de moeilijkste keuze. Deze 2 locaties ken ik door en door. Zaandam was voor mij de grote onbekende locatie, dit terwijl ik er al 40 jaar woon.... 

Ik heb de keuze gemaakt, ik heb de uitdaging met 2 handen aangenomen, dus ik ga ervoor, geen tijd om er lang over na te denken. Ik was er vrij snel over uit dat ik 1 foto van de Zaanse Schans ga gebruiken, maar dan moet ik er nog 2 van Zaandam. Na een avondje nadenken was ik eruit. Een foto van het Inntel hotel in het centrum moest het worden, maar ik wilde ook een foto van het industriële erfgoed van Zaandam. Pfff, hoe ga ik dat aanpakken? Hoe breng ik in een foto over dat Zaandam een rijke historie heeft, maar ook dat Zaandam naar de toekomst kijkt? De panden van Verkade, dat moest het gaan worden. Nu wil het zo zijn dat ik aan de andere kant van de Zaan woon met vrij zicht op de Verkade panden. In al die 4 jaar dat ik fotografeer heb ik daar nog nooit met een camera gestaan, schandalig eigenlijk. 

Nadat ik alle foto's aangeleverd had kwam het voor mij moeilijkste moment. Hoe gaat iedereen reageren op de foto's die ik gemaakt heb? Ik vind ze geslaagd, anders had ik ze nooit aangeleverd. Maar Amsterdam heeft een bereik van 1 miljoen mensen minimaal, hoe zouden die hier op reageren?

Ik kan alleen maar zeggen dat ik me nergens nerveus over heb gemaakt. Ik kan arrogant overkomen, zelfverzekerd, maar ik kan jullie beloven dat dat zeker niet (altijd) het geval is. Je foto's de grote boze wereld insturen is best spannend! Hoe fijn is het dan dat juist de foto's van Zaandam zeer in de smaak zijn gevallen? Juist de locatie die voor mij fotografisch gezien het meest onbekend waren? 

 

Het blijkt maar weer dat het helemaal niet verkeerd is om soms van de gebaande paden af te gaan en je open te stellen voor de omgeving in je directe nabijheid. Ik kan je vertellen dat je er weer inspiratie van krijgt en dat je op een andere manier gaat kijken.

Was dat niet de reden waarom ik fotograferen zo leuk vind? 

 

Ik heb ervan genoten om deze opdracht en uitdaging aan te gaan, het smaakt naar meer!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Dave Zuuring (dinsdag, 25 april 2017 18:03)

    Erg lekker leuk lezend stukje en zoo herkenbaar... super gaaf dat je jezelf zo in de spotlicht kan plaatsen met schitterende bluehour opnames er tussen!