Een carrière opbouwen

Deze blog schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring als hulp voor fanatieke amateurfotografen die graag een stap verder willen komen met hun fotografie. Sinds 2014 ben ik fanatiek bezig met het uitoefenen van mijn passie. In de beginjaren was mijn blik vooral gericht op andere fotografen die ik als voorbeeld stelde voor mezelf. Hoe lukte hun het om altijd maar de mooiste foto’s te maken en te publiceren? Waarom lukte mij dat niet? 

 

Na het volgen van een workshop begonnen mijn ogen open te gaan. Waarom keek ik naar andere fotografen? Wat was het wat mij aansprak in hun foto’s? Waarom wilde ik dat zelf ook? Het werd me al snel duidelijk dat er meerdere factoren bij kwamen kijken.

 

Een van de meest belangrijke factoren die je nodig hebt als landschapsfotograaf is de kennis van het weer en het leren lezen van weerkaarten. Nu zal ik daar niet teveel over uitweiden, er zijn al genoeg goede artikelen geschreven welke rol dit speelt in het bepalen van de locatie en de keuze om wel of niet er op uit te gaan. 

 

Wat voor mij bepalend is geweest is de ervaring die je opdoet in het veld. Simpel gezegd, de uren maken met fotograferen om te “snappen” wat een foto mooi en goed maakt. Waarom werken bepaalde locaties niet? Natuurlijk is het tegenwoordig zo dat er veel gefotografeerd wordt op vaak dezelfde locaties. Het is prima om te kijken naar andere fotografen om inspiratie op te doen. De grootste valkuil is om ervoor te zorgen dat je niet gaat kopiëren maar je eigen “ding” gaat doen.

 

Dit leer je door bewust met je fotografie bezig te zijn. Het totale plaatje moet voor jezelf gaan kloppen. Welke voorbereiding maak je om een locatie uit te zoeken met het licht waarvan jij denkt dat het het mooist is. Hoe ga je op zoek naar nieuwe locaties? Welke tijd kan en wil je daarin investeren? Het is niet alleen maar investeren in materiaal, maar wat belangrijker is om te investeren in je locatie database en het kunnen “lezen” van de omstandigheden die je nodig hebt om tot de ultieme foto te komen. 

 

Zodra je dit onder de knie gaat krijgen moet je ook gaan nadenken om jezelf te gaan promoten. Voor mij is dat misschien wel het moeilijkste geweest. Je gaat je eigen website maken, je maakt gebruik van social media als Instagram en Facebook en tal van andere platformen om je foto’s te laten zien. Wees hierbij kritisch. Laat alleen je mooiste werk zien. Alleen dan val je op in de grote massa.

 

Na 3 en een half jaar was voor mij de tijd aangebroken om de volgende stap te gaan zetten. In het afgelopen jaar werd er vaker gevraagd of ik ook workshops gaf. Ik had daar nog nooit over nagedacht. Ik heb in het verleden zelf 2 keer een workshop gevolgd en kwam daar altijd weer gemotiveerd vandaan. Ik ervoer dat als echte Eye openers en een zetje in de goede richting. Waarom zou ik dat zelf niet gaan proberen? Wat is er mooier dan je kennis over te dragen en cursisten met hetzelfde zetje in de goede richting weer naar huis te laten gaan?

 

Nu ben ik iemand die het graag goed wilt regelen. Ik heb me laten inschrijven bij de KvK en moet tegenwoordig omzetbelasting aangiftes doen.

 

Het resultaat is dat bij je passie ook nog een hele administratie komt kijken. Maar het opent ook deuren. Je bent nu aantrekkelijker voor bedrijven en gemeentes om mee samen te gaan werken. Je kan op de officiële manier zaken doen en facturen sturen. 

 

Het komt er op neer, wil je een volgende stap maken blijf dan bij jezelf en blijf erin geloven. Haal inspiratie uit het werk van andere fotografen maar kopieer ze niet. Beoordeel alleen je eigen werk, daar heb je invloed op. Investeer tijd in het fotograferen en draai je uren in het veld. Heb je eenmaal je eigen stijl ontdekt blijf die dan ontwikkelen en perfectioneren en deel je resultaten. Zorg ervoor dat je eruit springt en zichtbaar bent. Soms moet je over een “psychologische” barrière stappen en actie ondernemen om in gesprek te komen met bedrijven aan wie je je foto’s wilt verkopen of een samenwerking wilt aangaan. 

Zodra je bereid bent om die stappen te zetten zal je zien dat fotograferen nog leuker wordt!

 

 

Succes!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Cees v Ginkel (donderdag, 25 juli 2019 16:05)

    Heel leuk om dit te lezen, en die mooie foto's erbij te zien.

  • #2

    Christa Moetwil - van Dijk (donderdag, 31 augustus 2023 13:07)

    Heel herkenbaar verhaal, je hebt een hele mooie portfolio!