Wat heb jij over voor comfort?

Wat heb jij over voor comfort?

 

De afgelopen weken is het in de ochtenduren behoorlijk fris geweest. Sommige dagen hadden moeite om boven nul uit te komen. Een van die ochtenden was een memorabele ochtend aan het IJsselmeer, waarbij ik in mijn waadpak 1 ½ uur in het ijskoude water heb gestaan. Deze ochtend zal ik niet snel vergeten. Niet alleen omdat de omstandigheden geweldig waren, maar ook omdat ik een uur nadat ik het water uit was nog steeds last van kouden voeten had. 

 

Ik plaats mijn foto’s o.a. op Facebook waarbij ik een opmerking kreeg dat koude voeten niet nodig zijn. Normaal gesproken ga ik daar niet verder op in, echter deze keer wilde ik daar graag wat meer van weten. 

Zo is het gekomen dat ik nu een paar weken lang verwarmde sokken aan het testen ben die ik heb mogen ontvangen van www.verwarmdehandschoenen.nl

Ondanks dat ik de sokken gekregen heb, heb ik wel aangegeven dat ik een eerlijke review ga schrijven. Natuurlijk besef ik me dat ik daarin de schijn tegen heb, maar waar ik altijd naar streef is objectiviteit en eerlijkheid. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar kwaliteit in de materialen die ik gebruik voor het fotograferen en in de foto’s die ik maak.

Waarom deze test?

Zoals sommigen van jullie weten ben ik rug patiënt. Hierdoor ben ik wat verkrampter geworden, en dit wordt versterkt door kou. Als ik ergens moeite mee heb is het koude voeten. Ik weet niet of ik daar alleen in ben, maar als ik koude voeten heb dan wordt de rest van mijn lichaam niet meer warm, met alle pijntjes die er bij horen in mijn geval. De grootste test voor mij was dus of ik warm zou blijven als ik een paar uur in de kou aan het fotograferen ben.

Wat voor sokken zijn het?

De sokken zijn van het merk Lenz (Oostenrijks merk) en worden in een mooie verpakking geleverd. De set bestaat uit sokken (een gemarkeerde linker en rechtersok), een oplader, een waszakje en 2 bluetooth batterijen. Daarnaast wordt er een instructie meegeleverd hoe de sokken gebruikt moeten worden.

De sokken komen tot de knie en hebben een erg goede pasvorm. Je zou ze kunnen vergelijken met ski sokken, echter ze zijn wat dunner. De sokken voelen aan alsof ze gemaakt zijn om voor jaren intensief gebruikt te kunnen worden. 

De sokken bestaan uit het volgende materiaal:

  • 49 % polyester
  • 29 % nylon
  • 10 % polypropylene
  • 7 % merino wool
  • 5 % spandex

Wat daarnaast erg fijn is om te weten is dat de sokken gewoon in de wasmachine kunnen op 30c. Ze mogen niet de droger in.

De Batterijen:

De batterijen zijn in dit geval bluetooth lithium batterijen, de Lithium pack 1200 die aan de sok wordt bevestigd door middel van solide drukknoppen. De batterijen communiceren door middel van bluetooth en de gratis Lenz heat app (de volledige versie van de app kost € 4,99 in de Apple app store en Google play store). 

Het is dus een ongekende luxe dat als je de sokken draagt je alleen maar de mobiele telefoon erbij hoeft te pakken en de app te openen om de temperatuur van de sokken te regelen.

Mocht je niet de voordelen van de app willen gebruiken dan kan je via een knop op de batterij in 3 stappen regelen.

Wat kosten de sokken inclusief oplader en batterijen?

Om een lang verhaal kort te maken, voor de complete set betaal je € 219,=. De review zal ook ingaan op de vraag of ik zelf dit bedrag over zou hebben voor de sokken. Iedereen zal voor zichzelf de keuze maken of dit te duur is of dat het het waard is.  

 

 

De Test.

Voordat ik de sokken ben gaan gebruiken moest ik er eerst voor zorgen dat de batterijen zouden gaan communiceren met de app op mijn telefoon. Aangezien ik absoluut geen technisch wonder ben is dit voor mij altijd een spannend moment. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, de bluetooth verbinding op je telefoon aangezet hebt en de aan knop van de batterijen 10 seconden ingedrukt hebt zoekt de app eigenlijk automatisch al verbinding met de batterijen. Missie 1 geslaagd!

De eerste keer dat ik op stap ging met de sokken aan was het 1 graad, waaide het flink en mocht ik een workshop verzorgen gedurende 4 uur. 

Voor degenen die weleens een workshop hebben verzorgd of gevolgd hebben, op zo een ochtend loop je geen enorme afstanden maar ben je vrij statisch bezig. Je staat voor langere tijd op dezelfde plek. Ik kan je vertellen dat het niet de meest comfortabele omstandigheden zijn om lekker warm te blijven. 

De sokken gaan van stand 1 tot en met stand 9, waarbij stand 1 de minst warme stand is. Waar ik normaal gesproken thermo sokken draag, en na 1 uur de kou toch door mijn voeten trekt, was ik nu in de gelegenheid om de temperatuur op te schroeven. Gedurende die 4 uur, die volledig in de buitenlucht werd gehouden, heb ik geen last van koude voeten gekregen. Hierdoor heb ik ook geen last van mijn rug of schouders gekregen. De batterijen gaan op de hoogste stand ongeveer 4 uur mee, op de laagste stand ruim 12 uur. 

Het enige nadeel wat ik heb ervaren gedurende de afgelopen weken is dat de batterijen niet in 2 uur opgeladen zijn. Als de batterijen compleet leeg zijn, dan neemt het 5 tot 6 uur in beslag om deze volledig op te laden. Navraag bij de fabrikant leert dat dit een bewuste keuze is geweest. De batterij cellen die gebruikt worden zijn van dusdanig goede kwaliteit dat het niet de bedoeling is om deze sneller te laten “slijten”. Dit is een nadeel van snelladen. Door het normaal opladen van de batterijen blijft de levensduur langer goed, wat mijn inziens geen verkeerde keuze is met de investering die je doet. Ik ben zelf nog niet met lege batterijen komen te staan, maar mocht je daar bang voor zijn dan is het raadzaam om een extra set batterijen aan te schaffen. De levensduur van minimaal 4 uur haal je zeker op standje 9.

De afgelopen weken ben ik dan ook niet zonder mijn ‘Hi-tech’ sokken gaan fotograferen. Als je eenmaal het comfort hebt mogen ervaren van continue warme voeten in de kou dan kan je niet meer zonder. Je gaat jezelf natuurlijk ook de vraag stellen, zit het tussen je oren of niet? Beeld je je in dat het helpt, of is het echt zo?

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het echt zo is. De avond dat ik uit mijn werk kwam en moest haasten voor de zonsondergang drukte me met mijn neus op de feiten. Op gewone schoenen, een uur in de kou gestaan, thuis komen met koude voeten en “dooie” tenen. 

Het allergrootste voordeel van deze sokken is dat je ze eigenlijk het hele jaar door kan dragen. Als je warmte nodig hebt, dan kan je daar zelf voor kiezen. De momenten waarop ik buiten ben, of het nou in de winter, de lente, de zomer of de herfst is, een uur voor zonsopkomst is het altijd fris. Als ik in de lente fotografeer, met mijn laarzen in een nat weiland, of langs de waterkant, koude voeten krijg ik altijd. 

Ik ben me ervan bewust dat het toch wel een enorme luxe is. Ik zeg ook weleens tegen me zelf, niet zeuren, je bent een vent, die hebben het niet koud… Maar als je nu langer comfortabel buiten kan staan en je volledig kan concentreren op je fotografie, dan ben je toch eigenlijk gek om het niet te doen?

 

Conclusie:

Ik heb de afgelopen weken echt met de vraag lopen worstelen voor wie is dit nou bedoeld, en is het die € 219,= waard?  

Laat ik het zo zeggen, ik investeer voor duizenden euro’s in apparatuur, ik kom met elk jaargetijde buiten op zoek naar die ene foto. Weer of geen weer, ik sta er. Waarom zou ik dan niet gaan voor wat extra comfort? Ik hoor om mij heen genoeg collega fotografen die juist met de kou de spullen in de kast laten staan. Dat is toch zonde van de investering die je hebt gedaan in je apparatuur? Waarom zou je niet nog een relatief kleine investering doen (in verhouding tot je apparatuur) om het jezelf wat makkelijker te maken? 

Ik zou er niet (meer) over nadenken. Nu klinkt het natuurlijk, Arjen, je hebt mooi praten aangezien je deze sokken hebt gekregen. 

Daar hebben jullie helemaal gelijk in. Toen ik de sokken in ontvangst nam heb ik voorafgaand een gesprek over de review gehad. Wat voor mij heel belangrijk is, is dat ik een eerlijke review wil kunnen schrijven zonder aanwijzingen. Het antwoord wat ik kreeg was; Arjen, je krijgt deze sokken omdat ik achter het product sta en je moet juist een eerlijke gebruikerservaring opschrijven. 

Nu klinkt het natuurlijk allemaal heel erg positief, en dat ben ik ook. Ik kan niets zeggen over de levensduur (ben ze 4 weken aan het gebruiken), maar gedurende deze periode is me wel opgevallen dat na meerdere keren wassen de sokken hun vorm en elasticiteit houden. 

De naden zijn niet voelbaar, het verwarmings element voel je wel als je de sokken aantrekt, maar zodra je je schoenen aan hebt is dit gevoel al meteen weer verdwenen. Ze zitten comfortabel. 

Al met al ben ik dus om! De vraag die ik stelde, Wat heb jij over voor comfort, kan ik voor mezelf eenvoudig beantwoorden. De investering van € 219,= is het voor mij waard.

Wat heb jij er voor over?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0