Zomermaanden

Voordat ik deze blog echt ga beginnen wil ik iedereen bedanken voor de vele positieve berichten van de afgelopen periode. Ik ben op social media (Facebook, Instagram en Twitter) zeer actief geweest, maar op mijn eigen platform heb ik minder van me laten horen. Ik beloof beterschap! ;)

 

De afgelopen maanden zijn druk geweest. Ik heb veel in het veld gestaan, maar ik ben ook druk bezig geweest met het schrijven van blogs voor EOS zine.

Daarnaast heb ik ook nog een sociaal leven en een baan. Je zal mij niet horen klagen dat ik het te druk heb. Mijn vrouw gaat als ik 's avonds op pad ga met me mee, 's ochtends ga ik toch vaak alleen op pad. Als ik niet op pad ga ben ik veel bezig met het bijhouden van social media. 

 

De zomermaanden hebben bij mij nooit echt in het teken gestaan van veel fotograferen. Dit jaar is het anders. Via EOS zine heb ik de mogelijkheid gekregen om een objectief te testen, de Canon 14mm f2.8 mark II. Hierdoor werd ik gedwongen om naar buiten te gaan en ik had mezelf als doel gesteld om zoveel mogelijk verschillende foto's te maken. Normaal stond de zomer voor mij in het teken van rust! Terwijl ik bezig was met het testen van dit objectief viel het mij op dat de natuur dit jaar er toch wel erg mooi bij staat. We hebben geen extreem warme weken achter elkaar gehad, er is toch best wel wat regen gevallen en dat heeft er voor gezorgd dat de natuur zijn frisheid heeft behouden. Dat daarnaast het licht, al is het wel wat korter dan in de herfst of de winter, aangenaam is voor fotografie heeft dit alles er voor gezorgd dat ik veel in het veld heb gestaan. 

De maand augustus staat daarnaast altijd in het teken van de bloeiende heide. Ik wist dat dit jaar de heide vroeg zou gaan bloeien. Door de vele regen staat de heide eerder in bloei. Vorig jaar was dit 2 weken later. Nu is de Posbank de plek om de heide te fotograferen. Ik kom hier elk jaar wel een keer, dus dit jaar stond het weer op de planning. De laatste paar keer ben ik gaan fotograferen met een mede Zaankanter, Marcel van Someren. Marcel is net zo gek van fotograferen als ik dat ben, dus als wij met zijn tweeën op pad staan is het niet alleen gezelligheid, maar zijn we ook serieus bezig om mooie platen te maken. Begin augustus hebben we op vrijdagavond afgesproken om op zaterdag om 3.30 uur naar de Posbank te gaan. De weersverwachtingen werden telkens minder goed, maar we hebben toch doorgezet. We werden getrakteerd op een spectaculaire zonsopkomst met als toegift een rolwolk die beschenen werd door de opkomende zon. 

Niet alleen de heide op de Posbank stond al mooi in bloei, ook de heide bij Bergen aan Zee laat al vroeg zijn mooiste kleuren zien. Nu is Bergen aan Zee niet snel een gebied waar je heide verwacht, maar Noord Holland doet absoluut niet onder voor de Posbank. De omgeving is weliswaar iets anders, maar er zijn plekken waar je door het bos loopt en waar het bos overgaat in een heide veld. Deze ochtend werd een mooi schoolvoorbeeld van niet opgeven. 45 Minuten schuilen in een auto voor een wolkbreuk geeft je alle tijd om radarbeelden te kijken of er opklaringen aankomen. Laat het nou net zo zijn dat de opklaringen rond zonsopkomst aankomen dan maak je een vreugdedansje. Vochtige omstandigheden gevolgd door een opkomende zon boven zandgrond is een garantie voor nevel. Stond dit in de voorspellingen? Ja, 's ochtends een bui rond 5 uur gevolgd door opklaringen, maar dat het zo precies uit zou komen qua timing is niet te voorspellen. 

Nu we het toch over weersvoorspellingen hebben gehad, deze zomer staat in het teken van koel, onbestendig weer. Een warme dag wordt letterlijk afgestraft met de meest "mooie" buien die je maar kan voorstellen. Niet iedereen wordt hier gelukkig van, maar ik wel. Ik hou van dynamisch weer. Als ik in de weersverwachtingen onweer zie verschijnen, dan kijk ik meteen of mijn foto tas klaar staat. Als ik dan op de dag zelf zie dat er een enorme bui op ons afkomt een uur voordat de zon ondergaat spring ik in de auto. Ik wil er dan voor zorgen dat ik op de locatie sta zodat ik met mooi licht kan fotograferen. Ook hierover heb ik een blog mogen schrijven voor EOS zine. 

Ik kan het mis hebben, maar ik heb het gevoel dat de herfst dit jaar vroeg zal gaan invallen. Ik zie sommige bomen al verkleuren, iets wat volgens mij redelijk vroeg in het jaar is. Alleen als we een drogere, warmere periode gaan krijgen dan zal het tot halverwege oktober duren voordat de echte herfst gaat invallen. Maar dan nog zal het vroeger zijn dan afgelopen jaar. Vorig jaar was het begin november dat de bomen de echte herfstkleuren kregen. Dit kwam ook doordat het eind augustus en geheel september relatief warm was. 

 

 

Ik wil deze blog eindigen met het nieuws dat ik workshops ga aanbieden. Ik ben op het punt aanbeland dat ik mijn jarenlange kennis en ervaring wil overbrengen op fotografen die een volgende stap willen gaan maken in hun eigen fotografie. Ik richt me hierbij op fotografen die zich meer willen verdiepen in landschapsfotografie. Denk daarbij aan het juist belichten van een foto met behulp van filters,  hoe "zie" je en bepaal je je compositie, en welke technieken worden er gebruikt om een foto van voor tot achter scherp te krijgen. 

Al met al merk ik dat hier behoefte aan is. Ik zal deze week het programma online zetten. 

Als jullie al wat informatie zouden willen hebben hierover, schroom dan niet om contact met me op te nemen. 

 

Tot snel!

Reactie schrijven

Commentaren: 0