Nachtfotografie

Nachtfotografie is een aparte vorm van fotografie. Waar je in de landschapsfotografie veel werkt met filters en enkelvoudige belichtingen is het niet ongewoon om in de nachtfotografie te werken met meervoudige belichtingen. 

 

Nachtfotografie is in mijn ogen moeilijker dan de fotografie overdag. Het is een open deur, maar in de nacht heb je minder natuurlijk licht tot je beschikking om mee te spelen. Waar ik overdag met een iso waarde van 100 fotografeer kan het gebeuren dat ik 's nachts meer dan eens de iso waarde naar 3200 breng. De iso waarde is een kunstmatige manier om de sensor meer licht te laten opnemen. Het voordeel van 's nachts fotograferen is dat je geen filters hoeft te gebruiken om de belichting onder controle te krijgen en in balans te brengen. 's Avonds en 's nachts heb je simpelweg te maken met een donkere lucht die net zo donker is als de grond. Het verhogen van de iso waarde zorgt er ook voor dat de sterren bij een heldere hemel goed zichtbaar worden. 

 

Wat ik persoonlijk leuk vind om te doen is een sterrenspoor fotograferen. Een sterrenspoor is niets anders dan laten zien wat de draaibeweging van de aarde is t.o.v. de sterren. Dit zou je met 1 foto kunnen laten zien d.m.v. een extreem lange sluitertijd van 30 minuten tot een uur. Dit is echter niet aan te raden om de reden dat een extreem lange sluitertijd ervoor zorgt dat de sensor in de camera behoorlijk warm gaat worden. Nadeel hiervan is dat er condensvorming op de lens kan ontstaan en in de camera met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het risico op ruisvorming extra groot. Ik zelf kies er voor om 99 beelden te maken met een sluitertijd van 25 seconden maximaal. Na elke foto laat ik de camera 5 seconden afkoelen. 

Als je een sterrenspoor gaat maken wil je dat er een mooie "cirkel" ontstaat. De Poolster is daarin een belangrijk element. De Poolster staat stationair t.o.v. de aarde. Alle andere sterren draaien om deze ster heen, althans, zo ziet het eruit. Nou ben ik geen sterrengeleerde, dus hoe het precies in elkaar steekt ben ik nog aan het uitzoeken ;). Het is niet al te lastig om de juiste compositie te bepalen zolang je maar weet waar de poolster zich bevindt. Ik gebruik zelf de app van starwalk daarvoor. Zodra je alles uitgedokterd hebt kan je beginnen met je reeks van 99 beelden te maken.  Eenmaal thuis is het belangrijkste dat je alle foto's exact hetzelfde gaat ontwikkelen. Al deze foto's moeten namelijk tot 1 foto samengevoegd worden. Het klinkt allemaal heel technisch, ik zal jullie daar niet te lang mee lastig vallen, maar de totale ontwikkeling neemt al snel 1 uur in beslag. Maar als je dan het resultaat ziet, dan vergeet je alle moeite die in 1 foto is gaan zitten. 

Een ander doel dit jaar was het fotograferen van de melkweg in Nederland. Nu is het zo dat Nederland een van de meest grote lichtvervuilers is in Europa. Lichtvervuiling zorgt ervoor dat de sterren en de melkweg bijna niet, of op de meeste plaatsen in Nederland gewoon niet te zien zijn. De beste periode voor de melkweg is toch wel augustus/september. De Melkweg staat dan precies boven Nederland en is dan op zijn sterkst. De grote uitdaging was dus om een plek te vinden waar de lichtvervuiling zo klein mogelijk was. Ik had besloten dat dit in de buurt van Petten zou zijn, aan de kust. Waar ik altijd hoog van de toren blaas dat de voorbereiding het belangrijkste is van fotograferen was het juist deze keer dat de voorbereiding aan alle kanten rammelde.. Na mijn rugoperatie kon ik nog niet met alle apparatuur op stap. Ik was dan ook mijn afstandbediening vergeten die zo broodnodig was om mezelf in de compositie op te nemen. Nu moest ik de ontspanner indrukken en als een haas op mijn plek gaan staan. Resultaat is dat ikzelf niet scherp op de foto kwam te staan. Een duidelijk leermoment dus, maar de Melkweg staat wel mooi op de gevoelige plaat. 

In augustus ben ik ook nog met een paar fotovrienden op stap geweest naar de vuurtoren van Marken. Het was de nacht waarin er veel vallende sterren te zien waren. We hebben die nacht niet alleen veel lol gehad, maar we hebben ook veel vallende sterren gezien. De kunst was om deze op de foto te krijgen. Laten we het erop houden dat ze vaker de kant opvielen waar we niet met de camera stonden. 1 Keer was het prijs, al zijn de geleerden het er niet over eens of het nou een satteliet was of toch een vallende ster. Ik hou het op een ster aangezien de foto uit een reeks van 120 beelden kwam die achter elkaar zijn opgenomen. Op de foto ervoor en erna was er niets te zien...

Tijdens het serieus fotograferen ook nog kans gezien om mijn nieuwe zaklamp uit te proberen. Het leek een kleine vuurtoren, daarom vond ik dat zowel de vuurtoren als de zaklamp op de foto moesten.

 

Al met al vind ik nachtfotografie telkens leuker worden. Voor mij is het een leuke, speelse vorm van fotografie, als afwisseling op de landschapsfotografie. Dat is en blijft mijn passie.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Hans Geuzebroek (vrijdag, 10 maart 2017 22:51)

    Arjen bedank voor de tips die je hier geeft. Mooie uitdaging om ook eens uit te proberen.
    Grroetjes Hans